Stichting Boom & Bosch heeft in 2017 een voorstel gedaan aan de gemeente om de paardenkastanjes op de Parade geleidelijk aan te vervangen door lindes, omdat de kastanjes allen zijn aangetast door de bloedingsziekte.
Door de bloedingsziekte ontstaan roestbruine, vochtige plekken op de bast van de boom die gaan bloeden met een stroperige vloeistof. Als deze vloeistof indroogt, blijven er op de bast korstvormige roestvlekken achter. Onder deze plekken sterft het weefsel af en ontstaan er scheuren in de bast. De bloedingsziekte ontstaat door een bacterie en er bestaat geen medicijn tegen. Er wordt wel geëxperimenteerd met alternatieve behandelmethodes, zoals het inspuiten met knoflook en de zogenaamde warmtebehandeling. Als dit al tot enig resultaat leidt, is het vaak uitstel van executie.
Behandeling heeft alleen zin als de bomen licht zijn aangetast. De kastanjes op de Parade zijn matig tot ernstig aangetast.
De stad raakt op termijn al haar paardenkastanjes kwijt. Dit proces van aftakeling en het verlies aan kastanjes is al tien jaar aan de gang.
Ieder jaar verdwijnen er 40 à 50 kastanjes uit het straatbeeld. Aan de Geldersedam, het Beatrixpark en op de Parade is dat goed te zien.
De beeldkwaliteit holt achteruit. De Parade begint steeds meer op een slecht gebit te lijken. De gaten worden steeds groter en de bomen zijn flink gesnoeid.
Naast de mineermot en de bloedingsziekte is er ook sprake van onverenigbaarheid, waardoor bomen los komen te staan.
Kortom: Tijd om na te denken over het gefaseerd vervangen van de kastanjes.
Lees hier het rapport "Voorstel vervanging bomen op de Parade te 's-Hertogenbosch".
Op de hoek Casinotuin/Nachtegaalslaantje is een paardenkastanje omgevallen
Het bisdom heeft illegaal 2 beeldbepalende bomen gekapt, hartje centrum.
Boom en Bosch stelt voor om paardenkastanjes op Parade geleidelijk te vervangen met lindes.
Boom en Bosch heeft akkoord gesloten over bomenkap en compensatie m.b.t. plein voor kerk aan de Graafseweg.
Lees hier de brief aan de Bossche gemeenteraad met een eerste reactie op het raadsvoorstel Algemeen Kader Bossche Plassen.
Boom en Bosch heeft ervoor gezorgd dat platanen in de Pastoor de Kroonstraat beschermd worden.
Boom en Bosch betreurt verwijderen bosstroken langs Drongelens Kanaal.
Kaart van fietstocht samengesteld in samenwerking met stadsmagazine PUUR.
Boom en Bosch heeft een brandbrief gestuurd aan de gemeente over de tekenproblematiek.
Op zondag 11 mei 2014 organiseerde Boom & Bosch weer een bomen- en kruidenwandeling in Den Bosch.
Boom & Bosch heeft op Boomfeestdag een boom geplant bij een Bosch verzorgingshuis
Op Boomfeestdag wordt een koningslinde aangeplant bij Anthoniegaarde.
De Bossche Groenen willen een levensbomenbos laten aanleggen, B&B wil betrokken worden bij aanleg hiervan.
De Vughtse wethouder Pennings heeft handtekeningen in ontvangst genomen om te voorkomen dat de moeraseik aan het Versterplein gekapt wordt.
B&B waakt over het gemeentelijke project Zuiderpark-Stadswalzone, waaronder de aanleg van de parkeergarage Vonk en Vlam.
Burgemeester Rombouts heeft met Boom en Bosch gefietst en wil een groenere Markt.
Boom en Bosch roept de gemeente op om geen kapvergunning af te geven voor de monumentale moeraseik aan het Versterplein in Vught.
Het plein aan de Elzenstraat is sober ingericht. Boom en Bosch heeft suggesties ingebracht voor meer diversiteit aan bomen.
Boom & Bosch heeft de gemeente gewezen op het project "Koningsbomen", een traditie om bij iedere abdicatie of geboorte een boom te planten.