Platanen heten u welkom

 

 

Misschien realiseert u het zichals Bosschenaar nauwelijks; een Vughtenaar waarschijnlijk des te meer… Wanneer je de stad nadert staat een erehaag voor je gereed ter verwelkoming.

Welkom in ’s-Hertogenbosch !

Een erehaag van bomen.., om precies te zijn, van Platanen. Beziet u dit plaatje dan lijken de bomen allen gelijk; ze staan keurig in ’t gelid en ietwat scheef.

De heersende winden hebben ontegenzeglijk vat gehad op deze stoere bomenrij. Als tegenwicht ontwikkelde elke boom afzonderlijk een zware zijtak tegen de schuinstand in.

De Vughterweg, toegangspoort van ’s-Hertogenbosch werd aan weerszijden beplant met Platanen (lat.: Platanus acerifolia). Ondanks erbarmelijke omstandigheden van vuile lucht, bodemverdichting en verharding rondom, lijken de bomen het goed te doen. De bomen zijn geplant in de eerste helft van de vorige eeuw en zijn dus nu zo’n 80 à 90 jaar oud.

Van oorsprong is de Plataan een exotische boom; inmiddels is deze in Nederland en Europa zo ver ingeburgerd dat deze boomsoort nauwelijks nog is weg te denken.

De Plataan is een robuuste boom en stelt weinig eisen en volhardt ook onder mindere omstandigheden (bv. verharding en bodemverdichting)

Ook bij andere entrees van de stad is vaak gekozen voor de Plataan als boomsoort bv. De Hambakenweg; de Pettelaarseweg en niet te vergeten, de nog niet lang geleden beplante middenberm van de Stationsweg.

Kenmerken voor de Plataan is zijn ‘stam-vervelling’.  Dit gebeurt eens in de paar jaar net vóór het ‘St. Janslot’ in juni. De boom ontdoet zich dan van zijn oude schorslaag, om met een kersverse nieuwe huid verder door ’t leven te gaan.

Verreweg het meest omvangrijke en wellicht mooiste exemplaar in de stad is de Plataan aan de Hekellaan, bij de entree van het Vonk en Vlamterrein. Deze boom zal naar schatting zo’n 150 jaar oud zijn.