Misschien realiseert u het zichals Bosschenaar nauwelijks; een Vughtenaar waarschijnlijk des te meer… Wanneer je de stad nadert staat een erehaag voor je gereed ter verwelkoming.
Welkom in ’s-Hertogenbosch !
Een erehaag van bomen.., om precies te zijn, van Platanen. Beziet u dit plaatje dan lijken de bomen allen gelijk; ze staan keurig in ’t gelid en ietwat scheef.
De heersende winden hebben ontegenzeglijk vat gehad op deze stoere bomenrij. Als tegenwicht ontwikkelde elke boom afzonderlijk een zware zijtak tegen de schuinstand in.
De Vughterweg, toegangspoort van ’s-Hertogenbosch werd aan weerszijden beplant met Platanen (lat.: Platanus acerifolia). Ondanks erbarmelijke omstandigheden van vuile lucht, bodemverdichting en verharding rondom, lijken de bomen het goed te doen. De bomen zijn geplant in de eerste helft van de vorige eeuw en zijn dus nu zo’n 80 à 90 jaar oud.
Van oorsprong is de Plataan een exotische boom; inmiddels is deze in Nederland en Europa zo ver ingeburgerd dat deze boomsoort nauwelijks nog is weg te denken.
De Plataan is een robuuste boom en stelt weinig eisen en volhardt ook onder mindere omstandigheden (bv. verharding en bodemverdichting)
Ook bij andere entrees van de stad is vaak gekozen voor de Plataan als boomsoort bv. De Hambakenweg; de Pettelaarseweg en niet te vergeten, de nog niet lang geleden beplante middenberm van de Stationsweg.
Kenmerken voor de Plataan is zijn ‘stam-vervelling’. Dit gebeurt eens in de paar jaar net vóór het ‘St. Janslot’ in juni. De boom ontdoet zich dan van zijn oude schorslaag, om met een kersverse nieuwe huid verder door ’t leven te gaan.
Verreweg het meest omvangrijke en wellicht mooiste exemplaar in de stad is de Plataan aan de Hekellaan, bij de entree van het Vonk en Vlamterrein. Deze boom zal naar schatting zo’n 150 jaar oud zijn.
Op de hoek Casinotuin/Nachtegaalslaantje is een paardenkastanje omgevallen
Het bisdom heeft illegaal 2 beeldbepalende bomen gekapt, hartje centrum.
Boom en Bosch stelt voor om paardenkastanjes op Parade geleidelijk te vervangen met lindes.
Boom en Bosch heeft akkoord gesloten over bomenkap en compensatie m.b.t. plein voor kerk aan de Graafseweg.
Lees hier de brief aan de Bossche gemeenteraad met een eerste reactie op het raadsvoorstel Algemeen Kader Bossche Plassen.
Boom en Bosch heeft ervoor gezorgd dat platanen in de Pastoor de Kroonstraat beschermd worden.
Boom en Bosch betreurt verwijderen bosstroken langs Drongelens Kanaal.
Kaart van fietstocht samengesteld in samenwerking met stadsmagazine PUUR.
Boom en Bosch heeft een brandbrief gestuurd aan de gemeente over de tekenproblematiek.
Op zondag 11 mei 2014 organiseerde Boom & Bosch weer een bomen- en kruidenwandeling in Den Bosch.
Boom & Bosch heeft op Boomfeestdag een boom geplant bij een Bosch verzorgingshuis
Op Boomfeestdag wordt een koningslinde aangeplant bij Anthoniegaarde.
De Bossche Groenen willen een levensbomenbos laten aanleggen, B&B wil betrokken worden bij aanleg hiervan.
De Vughtse wethouder Pennings heeft handtekeningen in ontvangst genomen om te voorkomen dat de moeraseik aan het Versterplein gekapt wordt.
B&B waakt over het gemeentelijke project Zuiderpark-Stadswalzone, waaronder de aanleg van de parkeergarage Vonk en Vlam.
Burgemeester Rombouts heeft met Boom en Bosch gefietst en wil een groenere Markt.
Boom en Bosch roept de gemeente op om geen kapvergunning af te geven voor de monumentale moeraseik aan het Versterplein in Vught.
Het plein aan de Elzenstraat is sober ingericht. Boom en Bosch heeft suggesties ingebracht voor meer diversiteit aan bomen.
Boom & Bosch heeft de gemeente gewezen op het project "Koningsbomen", een traditie om bij iedere abdicatie of geboorte een boom te planten.